Com podem alimentar el nostre cervell?

Com podem alimentar el nostre cervell

Tal com indiquen els experts, quan es tracta de cuidar la dieta per una fantàstica salut mental, és bo, recórrer a diversos aliments, i no només a un, pel fet que aquest sigui potent. Per això és important fer una dieta equilibrada i variada.

Hi ha una frase que s’utilitza molt en biologia i neurologia: “Massa d'una cosa bona, acaba sent dolenta”. Hi ha molts aliments positius, però si exagerem el seu consum, ens poden dur conseqüències negatives.

Tot seguit us detallo un seguit d’aliments imprescindibles per mantenir en forma el nostre cervell:

1. Aliments rics en omega 3 (sardines, tonyina, salmó, verat, arengada, anxova,...): Ens referim a àcids grassos que afavoreixen la sinapsi, és a dir, les connexions que estableixen les neurones entre si, qüestió fonamental quan volem aprendre alguna cosa nova.

Els àcids omega 3 també els podem trobar en aliments com les algues marines, les nous, llavors de chía i llinosa.

2. Aliments rics en vitamina E (fruits secs, soja, arròs, coco, vegetals de fulles verdes,...): Protegeixen i afavoreixen l'activitat sinàptica.

També contenen aquesta vitamina, aliments com les patates, la carbassa, la papaia, oli d’oliva, l’alvocat, les fulles de mostassa i els albercocs.

Igual que la vitamina E, la vitamina C és un dels antioxidants més potents. La combinació d'aquestes vitamines té un efecte preventiu en el desenvolupament de malalties com l’Alzheimer i el Parkinson. Algunes fonts de vitamina C són: la taronja, les maduixes, el bròquil, l’all, el tomàquet, els espinacs o l'aranja.

3. Aliments rics en Ferro (cereals, llegums, fruits secs, vegetals de fulla verda, mol·luscs, espècies, carns i peixos): Sembla que els nivells de ferro són rellevants alhora de rendir bé en certes tasques mentals, i no només pel que fa a evitar estats anèmics.

A més de prendre aliments rics en ferro (ja siguin d'origen vegetal o animal), cal seleccionar també d'altres que afavoreixin l'absorció d'aquest. Per exemple, els cítrics i altres aliments rics en vitamina C (taronja, mandarina, kiwi, aranja, maduixa, el tomàquet, el pebrot, el julivert,...) ajuden a que el ferro s'absorbeixi millor.

4. Aliments rics en vitamina D (peixos, cereals, làctics, ous,...): Intervenen per mantenir un bon funcionament del sistema nerviós central

5. Aliments rics en vitamina A: Molts estudis han demostrat que aquesta vitamina és molt útil per millorar la memòria i protegir les cèl·lules del cervell a llarg termini. La trobaràs en aliments com ara la pastanaga, el bròquil, la carbassa, el meló, el mango i la papaia.

6. No oblidem les proteïnes (marisc, carn vermella, fetge, pollastre, llegums, làctics, ous,...). No només protegeixen els nostres músculs, ja que el seu contingut en vitamina B també és bo per el nostre cervell.

Altres aliments que també ens aporten aquesta vitamina són els cereals, els fruits secs, els làctics, els alls, els bolets, les verdures i fruites.

7. Polifenols (nabius, maduixes, gerds, mores, granada, remolatxa, albergínia,...): Són antioxidants amb moltes propietats i beneficis per a la nostra salut. Entre d’altres, donen de menjar al nostre cervell i tenen una gran capacitat protectora enfront a malalties neurodegeneratives.

8. Te verd: En infusió és un te natural, baix en excitants i amb un alt contingut d’antioxidants. Té efectes cognitius saludables i actua com ansiolític. A més, aporta dopamina, substància essencial per al cervell, i catequines que ajuden a relaxar-nos.

9. L’aigua: La hidratació és fonamental per mantenir en perfectes condicions l'organisme. La manca d'aigua pot incidir en el correcte funcionament del cervell.

Com heu pogut observar tenim a l’abast tot un ventall d’aliments fantàstics i saludables que podem incloure a la nostra dieta, i poder així, gaudir d’una bona salut.

Salut i fins la propera!