Consells per una bona alimentació en èpoques de més fred

Consells nutricionals tardor

La tardor ens retorna a les obligacions diàries i ens ajuda a ordenar de nou la nostra vida després de la bogeria estiuenca. Establim horaris, ens marquem metes i hem d'afrontar un nou curs amb energies renovades.

Amb tot això també arriba el fred i els nostres objectius són:

  • Realitzar una dieta equilibrada, saludable i el més variada possible, que ens aporti nutrients bàsics d'elevada qualitat.
  • Reforçar les nostres defenses per prevenir i tractar malalties.
A continuació us vaig detallant una sèrie de consells que ens ajudaran a seguir una nutrició òptima i adequada a l'època:

1. Mantenir uns horaris d'alimentació regulars, que constin com a mínim de 5 àpats al dia.

2. Ingerir aliments que reforcin el sistema immunològic i aportin calor a l'organisme, on no faltin els nutrients bàsics: hidrats de carboni, proteïnes, greixos saludables, vitamines i minerals.

3. Integrar a la teva dieta les fruites i verdures de la temporada.

  • La majoria de les fruites de temporada tenen una riquesa nutritiva molt beneficiosa per aportar un plus d'energia en els mesos de fred (la taronja, la poma, la mandarina, la pera i el plàtan).
  • Pel que fa a les verdures, actualment, gairebé les trobem totes durant tot l'any perquè s'utilitzen altres tècniques de cultiu, com per exemple, els hivernacles. Tot i així, sempre és millor consumir els productes propis de temporada, perquè és quan estan més gustosos (espinacs, coliflor, naps, porros, carxofes, cols de Brussel·les, bledes, espàrrecs de marge, fonoll, col, bròquil, api, endívies i bolets). Totes aquestes verdures són riques en fibra i potassi, i les de fulla de color verd intens contenen gran quantitat d'àcid fòlic.

4. Mantenir uns nivells suficients de vitamina D. Amb l'absència de sol, disminueix la capacitat del cos per assimilar aquesta vitamina, la qual regula l'absorció del calci i el fòsfor.

Molt pocs aliments contenen vitamina D de manera natural, i això fa que molts d'ells els hagin d'enriquir o fortificar (cereals, llet, iogurts,...). Però tenim el peix blau, com la tonyina, el salmó i el verat, que són una de les millors fonts d’aquesta vitamina.

5. El seleni i el zinc són minerals que també estimulen la funció immune i els trobem presents a les carns, a l’ou i als cereals entre altres. A més, tenim la vitamina A, que junt amb la vitamina D, prevenen quadres infecciosos aguts, degut a la seva acció protectora sobre les mocoses respiratòries. Per això, hem d’incloure també a la nostra alimentació aliments com la pastanaga, el bròquil i la carbassa.

6. Utilitzar suplements alimentaris com la mel, el pròpolis, la gelea real, dins de la dieta diària, ja que són eficaços en la prevenció i en el tractament de malalties. Existeixen grans varietats de preparats al mercat, però sobretot hem de tenir clar que no són miraculosos, simplement són remeis naturals. Si malgrat tot apareixen els primers símptomes de refredat o grip, aquests ajudaran al nostre organisme en les seves funcions de reparació. I també és ideal en aquestes situacions, el consum de cítrics (taronges, kiwis, llimones,...), pel seu alt contingut en vitamina C, que a part de reforçar el nostre sistema immunitari, és antioxidant i afavoreix l’absorció de ferro, entre moltes altres funcions.

7. Augmentar el consum de líquids: beu molta aigua; la necessària perquè el nostre organisme funcioni correctament. També les infusions i tes (verd o vermell) poden ser ideals en aquesta època, perquè a part d’aportar-nos escalfor al nostre cos, ens hidraten i també ens ajuden a drenar líquids, sense oblidar les seves propietats antioxidants.

8. Evitar el sedentarisme i portar una vida activa. Practicar exercici físic és bàsic per mantenir-se en forma, augmentar les nostres defenses i gaudir d’una bona salut.

Per tant, aprofita aquesta època per millorar la teva alimentació i tornar als patrons de la dieta mediterrània.

Salut i fins la propera.